Suomen tuottavimmat tuulivoimalat tuottivat lähes 50 % hyötysuhteella
Suomeen rakennettujen tuulivoimaloiden hyötysuhde on ollut viime vuodet kasvussa, selviää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n keräämistä tilastoista. Viime vuonna Suomen tuulivoimaloiden keskimääräinen hyötysuhde oli 33 prosenttia. Paras tuulivoimapuisto tuotti sähköä kuitenkin lähes 50 prosentin hyötysuhteella.
Suomen tuulivoimaloiden hyötysuhde on noussut VTT:n tilastojen mukaan hitaasti mutta varmasti viimeisten vuosien aikana. Vuosien 2011 – 2018 välillä Suomeen rakennettujen tuulivoimaloiden keskimääräinen hyötysuhde vuonna 2019 oli 33 prosenttia. Viime vuonna parhaiten tuottaneen tuulipuiston hyötysuhde nousi peräti 47 prosenttiin. Suomen viisi parasta tuulipuistoa tuottivat sähköä 40 – 47 prosentin hyötysuhteella.
”Suomen tuulivoimaloiden sijoittelussa on onnistuttu hyvin ja meillä on paljon erinomaisesti tuottavia tuulipuistoja, sillä yhteensä 32 puistoa tuotti viime vuonna yli 35 prosentin hyötysuhteella”.
Anni Mikkonen, Suomen Tuulivoimayhdistys
Luvut ovat hyviä, etenkin kun ottaa huomioon sen, että viime vuosi oli tuulisuudeltaan ajoittain keskimääräistä heikompi. Uusimmat, eli vuonna 2019 valmistuneet tuulivoimalat, näkyvät vasta vuoden 2020 tilastoissa, sillä suurin osa niistä otettiin käyttöön vasta vuoden loppupuolella. Teknologisen kehityksen myötä uusin voimalakanta on lähtökohtaisesti aina entistä tehokkaampaa ja siksi se tyypillisesti nostaa keskimääräistä hyötysuhdetta”, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.
Suomen tuulivoimalat ovat hyötysuhteeltaan Euroopan parhaimmistoa. Euroopan tuulivoimaloiden hyötysuhde oli viime vuonna keskimäärin 26 prosenttia. Ero Suomen ja koko Euroopan tuulivoimaloiden hyötysuhteissa selittyy ainakin osittain sillä, että tuulivoimarakentaminen on aloitettu Suomessa muuta Eurooppaa myöhemmin ja voimalakantamme on keskimääräistä uudempaa.
Tuulivoimateknologian kehitys on yksi voimaloiden hyötysuhteen kasvuun voimakkaimmin vaikuttavia tekijöitä – mitä korkeammat tornit ja pidemmät lavat, sitä parempi hyötysuhde on etenkin metsäisillä alueilla. Lisäksi Suomi, ja Pohjoismaat ylipäänsä, ovat parempituulista aluetta kuin monet tuulivoimatuotantoalueet Keski- ja Etelä-Euroopassa.