Tuulivoimavuosi 2017: 2000 MW raja rikkoontui – koko Helsinki voisi pyöriä tuulisähköllä
Suomen tuulivoimakapasiteetti ylitti viime vuoden aikana 2000 megawatin rajan. Kapasiteetti on tuplaantunut ennätysnopeasti, sillä Suomen tuulivoimakapasiteetti ylitti 1000 megawatin rajan vasta kaksi vuotta sitten. Tällä hetkellä tuulisähköä Suomessa tuottaa 700 voimalaa, joilla katetaan jo lähes 6 prosenttia Suomen vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Tuulivoiman vuosituotannolla voitaisiin kattaa Suomen suurimman sähkönkuluttajakunnan Helsingin vuotuinen sähköntarve.
Vuoden 2017 tuulivoimatilastojen mukaan Suomeen rakennettiin viime vuonna 153 uutta tuulivoimalaa. Uudet voimalat kasvattavat Suomen tuulivoimakapasiteetin 2044 megawattiin ja 700 tuulivoimalaan. Uutta kapasiteettia rakennettiin 516 megawatin verran. Suomen tuulivoimalat tuottivat vuonna 2017 4,8 TWh puhdasta sähköä. Tämä vastaa Helsingin kaupungin vuotuista sähköntarvetta. Tällä hetkellä suomalainen tuulivoima kattaa maamme sähkönkulutuksesta 5,6 prosenttia ja sähköntuotannosta 7,4 prosenttia.
Tuulivoima-ala on jo saavuttanut vuodelle 2020 asetetun noin 6 prosentin tuotantotavoitteen, vaikka syöttötariffin koko tuulivoimakiintiö ei tullutkaan täyteen. Tavoitteeseen päästiin teknologisen kehityksen ansiosta: uusi tuulivoimala tuottaa enemmän sähköä kuin vanhemman sukupolven voimala.
”Kaksi edeltävää vuotta ovat olleet Suomessa tuulivoimarakentamisen ennätysvuosia, jotka osoittavat hyvin kuinka nopeasti tuulivoimalla voidaan kasvattaa uusiutuvan energian portfoliota. 1000 MW uutta kapasiteettia Suomen kokoisessa maassa on hyvä suoritus. Tuulivoima-alan puolesta tahti voisi tosin olla paljon kovempikin, sillä rakentamisvalmiita hankkeita on Suomessa tällä hetkellä 4000 MW verran. Tällä kapasiteetilla sähköistäisi reippaasti jo kaksi Helsingin kokoista sähkönkuluttajaa”, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.
Kuluvana vuonna ei uusia tuulivoimaloita Suomeen todennäköisesti nouse. Tuulivoimaa tai muutakaan sähköntuotantokapasiteettia ei voi sähkön halvan tukkuhinnan vuoksi rakentaa pelkästään sähkömarkkinoilta saatavien tulojen varaan. Uutta uusiutuvan energian tuotantotukilakia odotetaankin alalla kuumeisesti. Lain voimaantuloon ja ensimmäiseen kilpailutuskierrokseen saakka suomalaisten tuulivoima-alihankkijoiden tilauskirjat pysyvät tyhjinä.
”Euroopan parlamentissa päätettiin kunnianhimoisesta 35 prosentin uusiutuvan energian 2030-tavoitteesta. Tämä on osoitus, että kansainvälisesti panostus uusiutuvaan, puhtaaseen energiantuotantoon ei tule loppumaan, päinvastoin. Toivon, että myös Suomen linja myötäilee EU:n linjaa ja panostamme uusiutuvaan painokkaasti myös tulevan vuosikymmenen aikana”, jatkaa Mikkonen.
Tilastot Huom. Tuotetun tuulivoiman ja voimaloiden kapasiteetin perusteella ei voi suoraan laskea kapasiteettikerrointa vuodelle 2017, koska suuri osa uusista voimaloista on otettu käyttöön vuoden loppupuolella.