Tuulivoimateko 2022 -kilpailun voittajaksi on valittu KiMuRa-hanke sekä tuulivoimakuntien verkosto

Vuoden Tuulivoimateko 2022 -palkinto jaettiin tänä vuonna kahden ehdokkaan kesken. Palkinnon saivat KiMuRa-hanke sekä vastikään perustettu Tuulivoimakuntien verkosto. KiMuRa-hanke voitti selkeästi myös yleisöäänestyksen.

”Saimme kansalaisilta valtavasti erinomaisia Tuulivoimateko-ehdotuksia. Ehdokkaiden joukosta valikoitui kolme finalistia jatkokilpailuun tuomaristolle. Tuomaristo päättikin ojentaa Vuoden Tuulivoimateko -palkinnon kahdelle erinomaiselle kohteelle, sillä tuomariston äänet jakaantuivat tasan näiden kahden loistavan tuulivoimateon välillä,” kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen PR-päällikkö Johanna Sula.

Perusteluina oli KiMura-hankkeen suomalainen, mutta kansainvälisestikin vaikuttava investointi ja ratkaisu tuulivoimaloiden lapamateriaalin kierrättämiseksi. Hankkeen keskiössä oli luoda kustannustehokas muovikomposiittijätteen keräys- ja käsittelylogistiikka varmistamaan, että muovikomposiittijäte saadaan tehokkaasti mahdolliseen hyödyntämispisteeseen.

Tuulivoimakuntien verkoston taas nähtiin sujuvoittavan tuulivoiman rakentamista kunnissa, sillä perustetun verkoston oma-aloitteinen toiminnan tarkoitus on jakaa hyviä käytäntöjä sekä tietoa. 

Tämän vuoden tuomaristossa haasteellisen valinnan edessä olivat ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, Protect Our Winters ilmastoliikkeen perustajajäsen Niklas Kaskeala, tv-tuottaja ja toimittaja Juhani Henriksson sekä lauluntekijä ja muusikko Aleksanteri Hakaniemi.

Tuomariston valinnan lisäksi myös yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan. Tänä vuonna yleisöäänestyksen voitti selkeästi 80 prosentin etunojalla niin ikään KiMuRa-hanke.

Tuulivoimatekoa on etsitty vuodesta 2019 eli tänä vuonna palkittiin jo neljäs Vuoden Tuulivoimateko. Aiemmin Tuulivoimateko-palkinnon ovat saaneet Fingrid (2021), Ikea (2020) ja Aki Simunaniemi (2019). Tuulivoimateko-palkinto myönnetään teolle tai toiminnalle, joka on omalta osaltaan ollut tukemassa tai vauhdittamassa suomalaisen tuulivoiman kasvua ja kehittymistä. Palkinto voidaan myöntää yritykselle, projektille, tutkimukselle, viranomaiselle, kunnalle tai tietylle tuulivoimahankkeelle ja myös yksityishenkilölle. Myöntämällä palkinnon Suomen Tuulivoimayhdistys haluaa nostaa esille Suomen energiaomavaraisuutta ja puhdasta energiantuotantoa edistävää toimintaa.

Vuoden Tuulivoimateko 2022 – finalistit ja tuomariston esittely

Lisätietoja: Johanna Sula, PR-päällikkö, Suomen Tuulivoimayhdistys ry, puh. 040 770 0332