Maailman tuulipäivää vietetään torstaina 15. kesäkuuta: Suomeen rakennettiin viime vuonna toiseksi eniten maatuulivoimaa Euroopassa 

Suomi aloitti tuulivoimarakentamisen monia muita maita myöhemmin, mutta valtion tehokkaiden ja kohdennettujen toimien avulla siirryimme yhtenä ensimmäisistä markkinoista rakentamaan tuulivoimaa ilman valtion taloudellista tukea. Kehitystä on tukenut se, että tuulivoiman sääntely on Suomessa erittäin kattavaa ja perustuu selkeisiin prosesseihin, joita myös tieteellinen tutkimusnäyttö tukee. Suomeen rakennettiin viime vuonna toiseksi eniten maatuulivoimaa Euroopassa. Kumulatiivisen kapasiteetin osalta meillä on toki vielä kirittävää suhteessa verrokkimaihin. 

Suomi on yksi maailman kiinnostavimmista markkina-alueista. Ruotsissa rakennettiin himpun verran enemmän maatuulivoimaa kuin Suomessa, Saksassa taas hiukan vähemmän. Merituulivoima huomioiden Saksassa rakennettiin Euroopassa suurin määrä uutta tuulivoimakapasiteettia Suomen ollessa Ruotsin jälkeen kolmas. 

Maailmanlaajuisesti tarkastellen Suomeen rakennettiin viime vuonna kuudenneksi eniten tuulivoimaa. Edellä olivat Kiina, USA, Brasilia sekä Saksa ja Ruotsi. Kun katsotaan kaikkea vuosien saatossa rakennettua tuulivoimaa eli kumulatiivista kapasiteettia sekä maa- että merituulivoimassa Kiina on selkeä ykkönen yli 365 000  MW:n kapasiteetillaan, USA kaukana sen takana, mutta selkeänä kakkosena yli 144 000 MW:n kapasiteetilla. Vertailun vuoksi Suomessa oli viime vuoden lopussa tuulivoimaa yhteensä 5677 MW. ”Merituulivoimassa Euroopalla oli pitkään johtoasema, mutta Kiina on ottanut valtikan myös sen osalta”, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie

”Voimme olla ylpeitä siitä, miten Suomessa on saatu tuulivoimarakentaminen käyntiin. Tällä hetkellä muun muassa Ruotsissa katsotaan tarkkaan, mitä Suomessa tehdään ja siitä halutaan ottaa oppia. Suomessa esimerkiksi kunnat hyötyvät eri lailla tuulivoimasta kuin Ruotsissa. Hyöty kohdistuu haittojen mukaisesti”, Paalatie jatkaa. 

Tuulivoima on nopein ja edullisin tapa lisätä kotimaista energiantuotantoa. Puhdas ja edullinen tuulisähkö houkuttelee perässään miljardiluokan teollisia investointeja. Uuden hallituksen onkin tärkeää huolehtia investointiympäristön vakaudesta ja siitä, että ponnisteluja puolustusvoimien tutkien ja tuulivoiman yhteensovittamiseksi jatketaan. 

”Suomeen on kaivattu Nokian kultavuosista asti uutta Nokiaa. Nyt meille tarjoillaan hopeatarjottimella jätti-investointeja ja uutta kivijalkaa valtion taloudelle. Nämä kortit pitää nyt pelata viisaasti”, kommentoi Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen. 

Lähteet

Wind Europen 2022 tilastot, https://windeurope.org/intelligence-platform/product/wind-energy-in-europe-2022-statistics-and-the-outlook-for-2023-2027/  

GWEC:in 2022 tilastot, https://gwec.net/globalwindreport2023/